• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

V. Online Resim ve Hat Müzayedesi

V. Online Müzayede'de yer alan bütün resimler Yüksek Ressam / Restoratör BAYRAM KARŞİT tarafından ekspertiz edilip onaylanmıştır. V. Online Müzayede 9 ARALIK ÇARŞAMBA günü saat 21:00'dan itibaren CANLI olarak devam edecektir. Her lotun ekranda kalma süresi 30 saniyedir. Lotlar sıra ile satışa çıkacak ve son 10 saniyede teklif gelmesi halinde her lot 20 saniye daha uzayacaktır. Bilgilerinize arz olunur.

  • Kategori: Resim
Lot: 3 » Resim

PERTEV BOYAR (1887-1981)

"Boğaziçi", imzalı, Duralit üzeri yağlıboya, 1949 tarihli, 32x45 cm, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

"Resim çalışmalarına Kuleli Askeri Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarında Sami Yetik’ten aldığı derslerle başlayan Selim Pertev Boyar, I. Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla Harp Okulu’nu bitiremeden mesleğe atıldı ve çeşitli askeri görevlerde bulundu. 1930-1932 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi’nde İbrahim Çallı’nın atölyesine misafir öğrenci olarak devam etti. Ankara’da kaldığı yıllarda halkevi ve devlet sergilerine katıldı. ‘Atatürk Portresi’, ‘Güller’ ve ‘Fenerbahçe’den’ gibi portre, ölüdoğa ve manzara çalışmalarının da gösterdiği gibi, Türk asker ressamlar geleneğini sürdüren Pertev Boyar, asker kökenli ressamların son temsilcilerinden biridir. Daha çok peyzaj ve ölüdoğa resimleriyle tanınan sanatçı, koyu ton ve değerlerle bezenmiş klasikçi duyarlılığa yakın bir İzlenimci anlayışa sahiptir. Kaya Özsezgin’in de ifade ettiği üzere, doğa gözleminde ödünsüz bir yaklaşımın yaratacağı estetik disiplini aşmaya dönük arayışlar içindedir. Bu nedenle ayrıntı yerine genel görünümün resmin taşıyıcı değerlerini doğrudan yüklendiği, grotesk bir boyama anlayışında sanatçının üslubunun netleştiği görülür.

Pertev Boyar, resim sanatında olduğu kadar sanat yazarlığı alanında da ün yaptı. Özellikle 1948 yılında basılan ‘Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devletlerinde Türk Ressamları, Hayatları, Eserleri’ adlı kitabı çağdaş Türk sanatı için temel kaynak kitaplardan biridir."

Detaylar
Lot: 5 » Resim

SADIK ERK (d.1953)

Natürmort, imzalı,duralit üzeri yağlıboya, 35x45 cm

"1953 Tokat doğumlu sanatçı ilk sanat öğrenimini Orta okul ve lisede resim hocası Fikret TARHAN`dan aldı.1982 yılında resimleri üzerinde köklü bir etki yaratacak olan MAHMUT CUDA ile tanıştı.Onun kullandığı tekniği benimseyerek nesnel gerçekliğe uyumlu resimler yaptı. Sanatçı, doğasal gerçekliğin otantik ölçülerine bağlı kalarak duru bir anlatım içinde ölü doğa ve peysaj türleri çevresinde yoğunlaşmaktadır. Çalışmalarını Ankara`da sürdüren sanatçının özel koleksiyonlarda, yurt içinde ve T.C Kültür Bakanlığı Koleksiyonlarında eserleri mevcuttur."

Detaylar
Lot: 7 » Resim

AVNİ MEMEDOĞLU (1924-1998)

"At Pazarı", imzalı, 1950 tarihli, ahşap üzeri yağlıboya, 30x37 cm, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

"Orta öğreniminden sonra, 1944'te İDGSA Resim Bölümüne girdi. Galeri bölümünde Seyfi Toray'ın, atölyede Cemal Tollu'nun öğrencisi oldu. 1950'de resimleri nedeniyle tutuklandı ve salıverildi. 1953'te İzmir'e yerleşti. Bir yıl sonra, burada ilk sergisini açtı. 1957'de geldiği İstanbul'da, bir süre reklamcılık ve tabelacılık yaptı. İl İmar Müdürlüğünde çalıştı. 1959'da arkadaşları Marta ve Nejat Tözge, İhsan ve Vahi İncesu, Hikmet Aksüt ile Yeni Dal Sanat Grubunu oluşturdu. Grubun sanat bildirgesini kaleme aldı. 1961'de bu grubun ikinci sergisi nedeniyle, öteki arkadaşlarıyla birlikte tutuklandı. 1962'de TİP'in ilk üyeleri arasında yer aldı.

Avni Memedoğlu'na göre; "Sanat sosyal bir olaydır''. O nedenle de sosyal bir amaca bağlıdır. Bu amaç, sanatçıyı, içinde yaşamakta olduğu topluma ve çevresine karşı sorumlu tutar. Resimlerinde, bu amacına uygun tema ve üslup karakteri ağır basar. Sosyal-eleştirel bir tutumla, topluma ayna tutar. Resimlerine yansıyan konular, çevresinde tanık olduğu ve bizzat gözlemlediği yaşam sahneleridir. Resim sanatımızda Ruhi Arel, Turgut Zaim gibi sanatçılarla başlayıp Neşet Günal, Balaban, İrfan Ertel, Mümtaz Yener ve Nuri İyem gibi sanatçılarla süren toplumsal-gerçekçi sanat anlayışının, orta kuşak temsilcileri arasında yer alır. Toplumcu ve insancı (hümanist) bir sanat anlayışını benimser."

Detaylar
Lot: 12 » Resim

NAZMİ ÇEKLİ (1884-1958)

"Yelkenli", imzalı, karton üzeri guaj, 50x20 cm

"1909 yılında Manastır Harbiyesi’ni bitirdikten sonra üç yıl Serez Lisesi’nde resim öğretmenliği yapmıştır. Balkan, Yemen, 1. Dünya ve İstiklal Savaşlarına katılmıştır. 1931 yılında binbaşı rütbesi ile ordudan emekli olarak İzmir’e yerleşmiştir.1931 – 1341 yılları arasında, İzmir Eşrefpaşa Zührevi Hastalıklar Hastanesinde mulaj uzmanı olarak çalışmıştır.

Asker Ressamlar Derneğinin üyesi olan sanatçı periyodik olarak düzenlenen yıllık sergilere eser vererek katkıda bulunmuştur. Cumhuriyet dönemi resim sanatımızın İzmir’de yaşayan ilk temsilcilerinden biridir. Nazmi Çekli, empresyonist teknikle yaptığı peyzajlarıyla tanınan bir sanatçıdır.Yoğun ve kalın boya kullanımına, konuya, tonlamaya, ışığa ve gölgeye önem vermiştir. Hem Suluboya hem de yağlıboya türünde çalışmıştır. Daha çok manzara ve istanbul görünümlerinden oluşan konularını içeren resimleri, empresyonist üsluba yakındır."

Detaylar
Lot: 14 » Resim

SADIK ERK (d.1953)

Natürmort,imzalı, 2002 tarihli, duralit üzeri yağlıboya, 45x55 cm

"1953 Tokat doğumlu sanatçı ilk sanat öğrenimini Orta okul ve lisede resim hocası Fikret TARHAN`dan aldı.1982 yılında resimleri üzerinde köklü bir etki yaratacak olan MAHMUT CUDA ile tanıştı.Onun kullandığı tekniği benimseyerek nesnel gerçekliğe uyumlu resimler yaptı. Sanatçı, doğasal gerçekliğin otantik ölçülerine bağlı kalarak duru bir anlatım içinde ölü doğa ve peysaj türleri çevresinde yoğunlaşmaktadır. Çalışmalarını Ankara`da sürdüren sanatçının özel koleksiyonlarda, yurt içinde ve T.C Kültür Bakanlığı Koleksiyonlarında eserleri mevcuttur."

Detaylar
Lot: 16 » Resim

KAYIHAN KESKİNOK (1923-2015)

Figürlü Peyzaj,imzalı (kazıma tekniğiyle), karton üzeri yağlıboya, 25x35 cm, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

"Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirdi. İsviçre hükümetinin bursuyla 1960 yılında Lausanna ‘Ecole des Beaux- Arts’ da çalışma olanağı buldu.1963- 1968 yılları arasında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünde öğretmenlik yaptı. TRT Ankara Televizyonu Artistik Hizmetler Biriminde dekoratörlük ve müdürlük görevlerinde bulundu. Yurtiçindeki kişisel sergilerinin yanı sıra, yurtdışı karma devlet sergilerine katıldı.

İzmir ve Ankara Müzesinde, Yugoslavya Tociteli kenti Sanatçılar Kolonisi Müzesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve diğer resmi kuruluşlarda özel koleksiyonlarda yapıtları bulunan sanatçı, 1983 yılından itibaren kendi adını taşıyan özel bir atölyeyi yönetti, vefatına kadar serbest sanatçı olarak çalıştı."

Detaylar
Lot: 41 » Resim

HÜSEYİN BİLİŞİK (1923-2004)

"Köylü Kadınlar", imzalı, 1981 tarihli, 60x50 cm, prestual üzeri yağlıboya, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

"1943 yılında, Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Sabri Berkel atölyesinden mezun olan sanatçı, öğrencilik yıllarında Nurullah Berk, Cemal Tollu ve Leopold Lévy ile de çalıştı. İlk figüratif çalışmalarının ardından, bir süre soyut ve lekeci denemelere giriştiyse de, 1970’li yıllardan itibaren yine figüratif resimde karar kılmıştır. Eserlerinde yerel motifler ve renkler kullanmaya özen göstermiştir. İçerik ve biçim bakımından tutarlılık gösteren eserlerinde en çok işlediği konular; Anadolu insanı, yaşamı, göç ve çiftçilik gibi yerel temalardır. 1980’li yıllara kadar gerçekleştirdiği eserlerinde bozkır teması ve renkleri egemendir. Bu dönemden sonra ise, daha canlı ve coşkulu renkler kullandığı görülür. Sanatçı, yöre peyzajının özelliklerinden hareket etmekle birlikte, bu peyzajı resim yüzeyi üzerinde parçalara ayırarak çoğul görüntü imajını güçlendirici bir yönde değerlendirir. Kırsal kesimden görüntülerin haricinde, figürün öne çıkmadığı manzaralar da gerçekleştirmiştir. Geniş, yumuşak renk lekeleriyle çalışan ressam, yapıtlarında figürü soyutlamacı bir anlayışla yorumlamıştır. "

Detaylar
Lot: 43 » Resim

RUHİ AREL (1880-1931)

"Savaş Gemisi", imzalı, karton üzeri guaj, 33x40 cm, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

“Bahriye Mektebi’ni (1900) ve Sanayi-i Nefise’yi (Güzel Sanatlar Akademisi) bitirdikten (1909) sonra Paris’e giti. Paris Güzel Sanatlar Ulusal Yüksek Okulu’nda Fernand Cormon‘un yanında beş yıl çalıştı.Birinci Dünya savaşı başlayınca yurda dönüp, Akademi’de perspektif öğretmenliğine atandı. Ama bir süre sonra, Akademi’deki sanat eğitimini, çağın gidişine uygun görmediği için görevinden ayrıldı. Darüleytam, Kabataş, Namık Kemal, Kız Muallim okullarında ve Bahriye’de resim öğretmenliği yaptı.

Bir ara yeniden Akademi’ye döndüyse de, yapılmasını istediği yenilik ve reformlar, ancak ölümünden birkaç yıl sonra gerçekleştirilebildi. Ressamlar Cemiyeti’nin kurulmasında büyük katkısı olan sanatçının resimleri, yaşadığı dönemde Almanya, Avusturya ve İtalya’daki karma sergilere gönderilmiştir.Özellikle perspektif bilgisi, Ahmet Ziya Akbulut‘un perspektif bilgisi kadar geniş olan sanatçı, Birinci Dünya savaşından hemen sonra, Şişli’de Enver Paşa tarafından açılan atölyede, çağdaşı birçok ressamla birlikte çalışmış, kahramanlık konuları içeren kompozisyonlar yapmıştır.”

Detaylar
Lot: 48 » Resim

P. JOHNSON

İstanbul, imzalı, tuval üzeri yağlıboya, 44x65 cm, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

"İngiliz ressam P. Johnson'ın İstanbul'da yaşadığı dönemde İbrahim Safi ve Naci Kalmukoğlu ile birlikte resim yaptığı bilinmekte, eserlerinde bu iki sanatçının fırça izlerine rastlanabilmektedir"

Detaylar
Lot: 63 » Resim

SELAMİ BARUTÇU

"Balıkçılar", imzalı, tuval üzeri yağlıboya, 30x40 cm

"Sanatçı 1897’de Üsküdar’da doğmuştur. Malatya’lı Barutçu İbrahim Efendi soyundan Dr. Mustafa Barutçu’nun oğludur. İlk sanat eğitimini babasından almış daha sonra Toptaşı Rüştiyesinde Cemil Bey, Edirne İdadisinde Şehit Hasan Rıza Bey’lerden resim eğitimi almıştır. 1914’te Harbiye’den subay çıkmış, bir ara İtalyan ressam Izzora Bella’dan dekor dersleri almıştır. İstanbul operet heyetinin İstanbul Efendisi, Yedekçi, Kayıkçılar opretlerinin dekorlarını yapmıştır. Elazığ’da eski 4. Umum Müfettişlik binası girişinde ‘Mameki’ ve ‘ Ovacık ve Munzurlar’adlı eserleri bulunmaktadır. Mesleğinde yarbaylığa kadar yükselen sanatçının yağlı ve suluboya çalışmaları birçok şahıs ve kurum koleksiyonlarında bulunmaktadır."

Detaylar
Lot: 66 » Resim

TURGUT ATALAY (1918-2004)

"Natürmort", 1978 tarihli, imzalı, duralit üzeri yağlıboya, 60 x 50 cm, *Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

"1936-1945 arasında Nazmi Ziya, İbrahim Çallı ve Leopold Levy atölyelerinde sanat öğrenimi gördü. İki yıl R. Belling’in yanında heykel etütleri yaptı.

1940’da Yeniler (Liman Ressamları) Grubunun kuruluşuna katıldı. 1946’da Paris’te düzenlenen uluslararası bir sergiye (UNESCO) yapıtlarıyla girdi.

Aralıklı olarak dört yıl resim öğretmenliği yaptıktan sonra, tiyatro ve opera dekoratörü olarak uzun yıllar çalıştı. Ressam ve Heykeltıraşlar Derneği’nin yurt içinde ve dışında düzenlediği sergilere katıldı. 1964’te Akademi Sanat Ödülünü kazandı.

Resimlerinde klasik etüt birikimlerinin oluşturucu etkileri egemendir. Figür kaynaklı sanat anlayışının sürdürücüleri arasında yer alır."

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 2
sonraki