• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

6.Online Resim ve Hat Müzayedesi

VI. Online Müzayede'de yer alan resimler Yüksek Ressam/Restoratör BAYRAM KARŞİT tarafından ekspertiz edilip onaylanmıştır. VI. Online Müzayede 3 OCAK PAZAR günü saat 13:00'dan itibaren CANLI olarak devam edecektir. Her lotun ekranda kalma süresi 30 saniyedir. Lotlar sıra ile satışa çıkacak ve son 10 saniyede teklif gelmesi halinde her lot 20 saniye daha uzayacaktır. Bilgilerinize arz olunur.

  • Kategori: Resim
Lot: 80 » Resim

SABRİ BERKEL

"Yazı", imzalı, karton üzeri akrilik, 35 x 50 cm NOT: Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

*Eserin 70x87.5 ebatlarındaki bir benzeri ENLEM 80 yayınları "Sabri Berkel" katoloğunda Resim 79 olarak yayınlanmıştır."

Detaylar
Lot: 82 » Resim

SABRİ BERKEL

Natürmort, imzalı, karton üzeri akrilik, 35x50 cm NOT: Yüksek Ressam/Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

*Eserin 55x65 cm ebatlarındaki bir benzeri ENLEM 80 yayınları "Sabri Berkel" katoloğunda Resim 43 olarak yayınlanmıştır."

Detaylar
Lot: 83 » Resim

LEOPOLD LEVY (1882-1966)

Natürmort, imzalı, ahşap üzerine yağlıboya, 35x32 cm.

"Hepsi müzisyen olan beş kardeşin en küçüğüdür. 15 yaşında evdeki Courbert’nin bir resmini kopya ederek ilk resmini yapar. 15 yaşında yalnız resim yapmak için liseyi terkeder. Serbest akademilere devam ederken sürekli Louvre Müzesi’ne giderek oradaki ressamlarla arkadaşlık eder ve resimleri inceler 1898 yılında Luxemburg Bahçesi’nde toplanan sanatçı ve yazarların çevresine girer. Burada uzun sürecek dostluklar kuracaktır.

Levy,  1899 yılında ününtü sağlayacak olan ‘Kapı’ tablosunu” yapar. Bu tabloyu ilk katıldığı sergi olan ‘Salon des Independants’ sergisinde, Matisse çok beğenecek ve baş köşeye asacaktır. 1909’da gravür sanatçısı Heyman ile tanışır ondan gravürün inceliklerini öğrenir. Güzel Sanatlar Demeği’nin üyesi olur ve sürekli olarak sergilerine katılmaya başlar.

1914 yılında askere alınır, Geri hizmette olduğu için bol bol resim yapar. Bu yıllarda en önemli yapıtlarını üretir. Eleştirmenler onun bu döneminde İzlenimciliğe tepki gösterip Kübistlerle aynı şeyi yaptığını belirtirler. Savaştan sonra Akdeniz kıyılarını keşfedecek ve sanatında coşku. heyecan ve lirizm dönemi başlayacaktır.

1923’ten sonra ünü artar. Birçok resim ve gravür sergisi açar. Kitapları resimler. 1934 yılında Lucretius’un ‘Rerum Natura’ (Doğa Üstüne )sının 5. kitabını 41 gravür ile resimler. Ünlü Normandiya transatlantiğinde dekorasyon işleri yapar.

1936’da ‘Legion d’Honneur’ nişanı alır ve şövalye olur. Ocak 1937’den Aralık 1949’a Türkiye’de kalır. Lévy, Türk resminde önemli bir yere sahip olan bir kuşağın yetişmesinde etkili olmuştur. Nuri İyem, Haşmet Akal, Avni Arbaş, Nejad Melih Devrim, Selim Turan, Ferruh Başağa, Fethi Karakaş, Turgut Atalay ve Fethi Kayaalp gibi pek çok sanatçının gelişiminde Lévy’nin etkisi vardır. Ayrıca Lévy, Batı etkili üslupları yansıtan resim anlayışından kopuşu desteklemiştir. Anadolu’yla bağlantısı olan ve toplumsal çevreye duyarlı yeni bir sanat anlayışının biçimlenmesinde rol oynamıştır.

1950 yılından ölüm tarihi olan Aralık 1966’ya kadar Paris’te beş, Londra’da bir sergi açar. 1962 yılında Paris’te açtığı ‘80. yıl’ sergisinin kataloğunun önsözünü Yves Bonnefoy yazar. Onun sanatını en iyi özetleyen bu yazı, daha sonra ‘Heykeltraşlar ve Ressamlar Konusunda’ adlı kitapta yeralacaktır."

Detaylar
Lot: 133 » Resim

BEYRUTLU ALİ CEMAL (1881-1939)

Peyzaj,imzalı,ahşap üzerine yağlıboya, 29x38 cm.*Sabahattin Ergi Ailesi Koleksiyonu

 

"1881 yılında Beyrut'ta, tüccar Emin Bey'in oğlu olarak dünyaya geldi. Ali Cemal'in ailesinin Rodos'ta bir fırını olduğu bilinmekte bundan dolayı ailenin Beyrut'a Rodos'tan göç ettiği düşünülmektedir. Ali Cemal, ilkokula Beyrut'ta başlamış, 17 yaşında İstanbul'a gelmiş ve Harbiye Mektebi'ne girmiştir. 1901'de teğmen rütbesiyle mezun olduğu Bahriye Mektebi Haddane'de resme olan yeteneğiyle dikkati çekmiştir. Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında kurulmuş olan Sanayi-i Nefise Mektebi'ne kabul edilen Ali Cemal 1903 yılında Akademi'yi birincilikle bitirmiş , Mehmet Ruhi Arel (1880-1931), Ali Sami Boyar (1880-1967) ve Hikmet Onat gibi Sanayi-i Nefise'den mezun olan bahriyelilerden biri olmuştur.

İlk mesleği resim öğretmenliği olan Ali Cemal, batılılaşma yolundaki Osmanlı toplumunun farklı bir yüzünü, yani sanatsal yüzünü Avrupa'ya göstermek amacıyla düzenlenecek olan Viyana ve Berlin sergileri için, 1917 yılında, Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından kurulan Şişli Atölyesi'nde çalışmak üzere görevlendirilmiştir. Sanatçı burada 1914 Kuşağı ya da Çallı Kuşağı olarak bilinen grubun sanatçılarından Avni Lifij, Namık İsmail, İbrahim Çallı, Sami Yetik ve kendisi gibi bahriyeli ressamlarımızla birlikte çalışmıştır.Türk resim sanatında oldukça önemli bir yere sahip olan bu atölede, savaşın zor koşullarına rağmen sanatçılar için rahat bir çalışma ortamı hazırlanmış, o dönem için bulunması zor olan boya, muşamba gibi gereçler ve ressamların model olarak kullanacakları asker, top arabası, at, silah gibi ihtiyaçlar ordu tarafından sağlanmıştı. Ana teması 18 Mart 1915'te patlak veren Çanakkale Savaşı olan bu resimler, Viyana'da sergilenmiş, savaşın etkisiyle Berlin'de sergilenmeden İstanbul'a getirilmiştir. "

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 2
sonraki